Less is more: maak het visueel

In deze blog start ik even met een testje om te kijken hoe scherp jij bent vandaag! Voor deze test wil ik graag dat je het onderstaande filmpje ‘whodunnit?’ kijkt en bepaalt wat jou is opgevallen tot 53 seconden. Kijk daarna rustig het filmpje af, want de oplossingen worden gegeven.

Doe de test en bekijk de video.

Het filmpje gekeken? Hoeveel veranderingen zijn jou opgevallen?

Dit simpele testje laat zien hoe goed onze hersenen voor ons zorgen. Jouw hersenen helpen bij het filteren van alle informatie en bepalen wat relevant is en wat je dus bewust meekrijgt. Wanneer je geen onverwachte dingen verwacht, zoals alle veranderingen die zijn doorgevoerd in het bovenstaande filmpje, zie je ze dus niet altijd.

Wat kunnen we hiermee in het onderwijs? De leerlingen komen tijdens een les met allerlei materialen, zoals video’s, tekst en afbeeldingen in aanraking die veel informatie bevatten. Het is onmogelijk om al deze informatie op te nemen. Ik raad daarom aan om zelf en met je leerlingen de informatie visueel te maken, door te gaan tekenen. Dit is dé manier om met plaatjes, woorden en pijlen in één overzicht te laten zien welke informatie van belang is en welke verbanden er te leggen zijn.

Pak er een vel papier en stift bij…

Heb je nog geen idee hoe jij en/of je leerlingen de leerstof visueel kunnen maken? Om je opgang te helpen geef ik hieronder twee voorbeelden van hoe informatie visueel weergegeven kan worden.

Visuele tijdlijn

In het onderstaande voorbeeld is een visuele tijdlijn te zijn voor een project. Uiteraard kun je ook inhoudelijke opvolgende processen weergeven, zoals voor het vak geschiedenis en aardrijkskunde.

 

9 vlakken veld

Je kunt het 9 vlakken veld op verschillende manieren gebruiken. Hieronder is een proces weergeven. Je kunt er ook voor kiezen om de negen belangrijke zaken te tekenen die van belang zijn om te onthouden.  Deze zaken kunnen met elkaar verband houden, maar dit hoeft uiteraard niet.

 

Ben jij benieuwd hoe tekenen op een effectieve manier ingezet kan worden in het onderwijs? Neem dan met mij contact op via a.meense@it-workz.nl en ik kom graag langs om een workshop bij jou op school te verzorgen. Lees ook mijn eerdere blog: ‘Start het schooljaar met tekenen!’

 

 


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Bezoekadres

Ecustraat 9a

4879 NP, Etten-Leur

Nederland

Routebeschrijving

Postadres

Postbus 348

4870 AH, Etten-Leur

+31 88 - 489 6700 info@it-workz.nl