Het lijkt wel of er iedere dag weer iets nieuws opduikt over AI. Verrassend genoeg is AI allesbehalve een nieuw concept. Al in 1950 schreef Alan Turing zijn baanbrekende paper “Computing Machinery and Intelligence”. Laten we dit in perspectief plaatsen: hetzelfde jaar werden de creditcard, videorecorder, streepjescode en superlijn uitgevonden. Maar waarom krijgt AI nu zoveel aandacht? De reden is Generatieve AI – technologie die daadwerkelijk iets kan creëren of maken voor je. Deze ontwikkeling is net zo revolutionair als de stoommachine, telefoon, computer en het internet. Als ICT-professional kan je hier niet omheen. Negeren is geen optie meer, zeker niet binnen het onderwijs.

Hoe kunnen onderwijsinstellingen hierop inspelen? IT-Workz geeft je inzicht in hoe je ervan verzekerd bent dat alle verbeteringsmogelijkheden die AI en Copilot bieden worden benut. In deze blog tips om aan de slag te gaan met AI en generatieve toepassingen als Copilot.

Tip 1: Neem deel aan onze Inspiratiesessie AI en Copilot waarin we de essentiële zaken over AI in het onderwijs uiteenzetten. Onze Product Owner bespreekt waar je op moet letten en hoe je op een kleinschalige manier kunt beginnen. Deze sessie is ideaal voor directieleden, management en onderwijsadviseurs.

In onze presentatie bij jou op locatie geven we inzichten in de toepassingen en voordelen van generatieve AI, met praktische voorbeelden en uitleg over hoe deze technologie efficiënt ingezet kan worden voor je dagelijkse werkzaamheden. Als gebruiker van Microsoft 365 heb je vast en zeker gehoord van Copilot, dat is het generatieve AI-product van Microsoft.
We geven demonstraties hoe Copilot werkt, inclusief de verschillende versies die beschikbaar zijn, zoals de gratis browser versie. Deze versie kan gebruikt worden om snel en eenvoudig teksten en afbeeldingen te genereren, wat een waardevolle ondersteuning biedt in de dagelijkse werkzaamheden.

Tip 2: Zorg ervoor dat de gegevens die je invoert in Copilot beveiligd blijven door de gegevensbescherming van Copilot in te stellen. Hierdoor blijven je persoonlijke en bedrijfsgegevens veilig, waardoor je met vertrouwen kunt werken.

Copilot kan gebruikt worden in combinatie met Microsoft 365. Copilot bevraagt en raadpleegt dan ook documenten en gegevens die opgeslagen zijn binnen je eigen tenant en kan zaken genereren. Een praktisch voorbeeld is dat je een Teams meeting opneemt en een transcriptie laat genereren. Vervolgens bevraag je die transcriptie met zaken als “maak een samenvatting van deze meeting” of “wat zijn de actiepunten in deze meeting”. Nu de samenvatting en de actiepunten zijn gegenereerd is het makkelijk om aan Copilot te vragen om, op basis daarvan een presentatie te maken in PowerPoint.

Tip 3: Houd je datahuishouden op orde voor een goed resultaat met Copilot.

Is, en werkt het altijd perfect? Zeker niet! Deze techniek en producten zijn in ontwikkeling en worden steeds beter. Daarbij heet het product niet voor niet Copilot en dat houdt in dat jij de eindregie hebt en dus de piloot bent. We spraken zojuist al over het bevragen van je gegevens in je organisatie omdat Copilot ook de data raadpleegt. Dat is natuurlijk heel mooi maar het houdt wel in dat je ook je data-huishouding op orde moet hebben en een goed governance is dan ook essentieel.

Tip 4: Begin klein met een groepje mensen. Experimenteer om zaken te ontdekken en informeer je collega’s over de ervaringen. Zo creëer je bewustwording laat je zien dat je ermee bezig bent en krijg je feedback.

Nu klinkt dit allemaal als heel veel werk en iets wat misschien later opgepakt kan worden. En natuurlijk kan dat, houdt er alleen rekening mee dat je ook klein kan beginnen en dat je met een groep collega’s op ontdekking kan gaan om te zien wat AI en Copilot voor jouw onderwijsinstelling kan betekenen. En bijkomend voordeel is dat je aan je collega’s kan laten zien dat je het niet negeert.  Je kan ze informeren omtrent je ervaringen en misschien zelf wel beleid en een plan maken om het verder uit te rollen.

Niet iedereen vindt het namelijk even gemakkelijk om nieuwe technologieën te omarmen. Het organiseren van kennis sessies of trainingen kan helpen om de overgang soepeler te maken en medewerkers te ondersteunen bij het gebruik van deze nieuwe tools. Wil je aan de slag met AI en Copilot? IT-Workz biedt jou en je collega’s professionele begeleiding om met AI en Copilot te starten. Onderstaand een overzicht van de services die wij aanbieden.

  • Inspiratiesessie AI en Copilot – een korte introductie over AI, de markt, het effect
    van AI op het onderwijs, een demo Microsoft en Copilot, data governance en Copilot.
  • Begeleiding bij het opzetten van een team die met Copilot aan de slag gaat
  • Ondersteuning bij gebruik van Copilot
  • Inrichten van je datahuishouding, inclusief data governance

 

Contact

Mail Hans Schillemans Product Owner Workplace voor meer informatie over AI en Copilot:  h.schillemans@it-workz.nl

Team IT-Workz