Huub Oude Groen van Hogeschool Inholland vertelt meer over de voordelen van SURFcumulus Application Delivery en het gehele traject dat aan de implementatie voorafging.

Cloud first als uitgangspunt

Het initiatief voor SURFcumulus Application Delivery ontstond tijdens een afsluitende meeting van de aanbesteding van SURFcumulus, het samenwerkingsverband binnen SURF dat zich primair richt op cloudvraagstukken. “We wilden onze tanden weer in iets nieuws zetten”, vertelt Huub Oude Groen. Hij is Manager IVT Operations bij Hogeschool Inholland, een onderwijsinstelling met acht hogeschoollocaties en bijna 30.000 studenten.

Op het lijstje dat vervolgens werd opgesteld, stonden verschillende wensen en prioriteiten. “Waaronder Bring Your Own Device (BYOD) en een applicatieportaal om dat mede mogelijk te maken”, omschrijft Oude Groen. “In 2016 merkten we al dat steeds meer studenten met hun eigen laptop onderwijs wilden volgen. Dat gegeven vormde voor ons een mooi handvat om met een applicatieplatform aan de slag te gaan.”

Vier andere hogescholen en universiteiten sloten zich hierbij aan, gingen met elkaar in gesprek en organiseerden samen met SURF een Europese aanbesteding. ‘Wat zou het moeten zijn?’ ‘Waar gaat het bij helpen en waar zullen we waarschijnlijk tegenaanlopen?’ Oude Groen: “Sowieso in de cloud, aangezien we bij Hogeschool Inholland cloud first als een belangrijk uitgangspunt hebben gedefinieerd.” Voor dit product, inmiddels luisterend naar de naam SURFcumulus Application Delivery, werd een implementatiepartner gezocht.

IT moet waarde toevoegen

In de ogen van Oude Groen moeten de IT-afdelingen van onderwijsinstellingen namelijk niet primair bezig zijn met het leveren en verzorgen van de basale IT-dienstverlening. IT moet juist veel meer in gesprek gaan met het onderwijs zelf. “We gaan thuis ook niet meer zelf water zuiveren om er drinkwater van te maken. Door zoveel mogelijk diensten te outsourcen, blijft er voor ons veel meer tijd over om over het onderwijs met elkaar om tafel te gaan. En te kijken: waar heb je behoefte aan? Wat zijn specifieke wensen die je hebt? Dáár is het allemaal om begonnen.”

Dat dit in SURF-verband gebeurt, is ook geen toeval in het geval van Hogeschool Inholland. “We vinden het belangrijk dat gemeenschapsgeld effectief en efficiënt wordt ingezet. Dit doelmatigheidsprincipe maakt dat we liever werken aan een sectorbrede oplossing, in plaats van een oplossing voor ons alleen.”

IT-Workz als implementatiepartner

Uiteindelijk won IT-Workz – onderdeel van Breens Network – de Europese aanbesteding die Hogeschool Inholland samen met vier andere instellingen en SURF had uitgeschreven. Wat daarbij de doorslag gaf? “Natuurlijk gingen we voor de hoogste kwaliteit qua aanbieding en dienstverlening. Maar we kregen ook echt het gevoel dat we volledig ontzorgd zouden worden. Ik kreeg van IT-Workz alleen maar stukken te lezen waar ik warm van werd.” IT-Workz ging voor een partnership met Hogeschool Inholland, herkende Oude Groen. “En ook op persoonlijk niveau was er een klik. Het gevoel bij de mensen aan tafel was goed.”

“We kregen ook echt het gevoel dat we volledig ontzorgd zouden worden.”

Terwijl IT-Workz en Hogeschool Inholland gezamenlijk bepaalden welke techniek noodzakelijk was, liet de hogeschool IT-Workz alvast alle applicaties packagen. Ook vond er een rationalisatieslag binnen het applicatielandschap van de onderwijsinstelling plaats, omschrijft de Manager IT Operations. “Terwijl je samen met het onderwijs de applicaties langsloopt hoor je dan dat bepaalde applicaties niet meer worden gebruikt, of dat er nieuwere versies nodig zijn.” Na de technische check – of de applicatie het doet en bijvoorbeeld bij de OneDrive kan – vond er ook nog een functionele test plaats. Stap voor stap kwamen zo de applicaties beschikbaar in het applicatieportaal.

Applicatieportaal maakt ook gebruik inzichtelijk

Inmiddels staat er met SURFcumulus Application Delivery een goedwerkend en gebruiksvriendelijk applicatieportaal, waar steeds meer applicaties beschikbaar worden gesteld. “Zo hebben we recent ook de Adobe-suite eraan toegevoegd. Het portaal kan dus ook de zwaardere applicaties moeiteloos aan.”

Via Iris, het intranet van Hogeschool Inholland, komen studenten en medewerkers in het applicatieportaal terecht. “Nu moet de bekendheid van het portaal nog groeien. Met onder meer een ‘digitale goodiebag’ aan het begin van het collegejaar, waarin we meer over het portaal vertellen.” Zo moeten steeds meer studenten uiteindelijk het portaal weten te vinden en gebruiken.

Wat weer gebruikersdata oplevert: iets wat eerder níét mogelijk was. “Een heel groot voordeel”, omschrijft Oude Groen dit. “Met die gegevens kunnen we weer met het onderwijs in gesprek. En achterhalen we bijvoorbeeld seizoensinvloeden: waarom zouden we applicaties die slechts één semester gebruikt worden, een heel jaar beschikbaar stellen?” Naast dat Bring Your Own Device wordt gefaciliteerd, stelt SURFcumulus Application Delivery de hogeschool ook in staat om efficiënter en dus doelmatiger te werk te gaan.

Optimalisatie en DaaS in (nabije) toekomst

De aankomende periode gaan IT-Workz en Hogeschool Inholland aan de slag met het technisch verder rationaliseren van het applicatieportaal zelf. “We gaan een van de tools in het portaal vervangen door een tool die wel al binnen Inholland gebruiken. Dat heeft financiële voordelen, maar levert ook voor onze medewerkers en studenten meer efficiency op. Dat moet één klik gaan schelen. Klinkt misschien niet als veel, maar het vergroot wel de gebruiksvriendelijkheid.”

Daarnaast willen Oude Groen en Hogeschool Inholland richting Device-as-a-Service (DaaS). “Dus niet alleen de applicaties aanbieden, maar ook complete devices, die al volledig zijn ingericht en waar dus ook het applicatieportaal op staat. Daarover zijn we inmiddels met SURF en andere onderwijsinstellingen in gesprek.” Opnieuw gaat Hogeschool Inholland dus voor een sectorbrede oplossing, voor een eveneens sectorbrede behoefte.

Application Delivery as a Service

Wil je ook 24/7 toegang tot applicaties voor alle studenten, docenten en medewerkers van jouw onderwijsinstelling? Zonder beperkingen als locatie, tijdstip of type device en met een drastische vermindering van tijd en resources besteed aan IT-beheeractiviteiten tot gevolg? Ga dan aan de slag met Application Delivery as a Service.

Meer informatie

Contact

Heb je vragen over deze case of wil je meer informatie ontvangen? Neem gerust contact met ons op.

Team IT-Workz