Aan of uit?

Mediawijsheid

De week van de mediawijsheid is gestart. Dit jaar is er aandacht voor hoe apps, chats en digitale tools ons kunnen helpen in het leven? En wanneer technologie ons juist in de weg zit. Vanuit het initiatief wordt er bewustzijn gecreëerd met de vraag; wanneer sta jij aan of uit?

Zo’n simpele vraag als bovenstaande kan je goed aan het denken zetten. Tijdens de herfstvakantie was ik met mijn vrienden inclusief partners en kinderen in de Ardennen, samen in een groot huis. We hebben het dan over een gezelschap van 28 volwassenen en 21 kinderen. Ja, ik hoor het je denken, 'kapot' was ik na het weekend. Maar ik gebruik dit weekend wel even als reflectie op de vraag aan of uit met technologie.

In eerste instantie roep ik meteen, dat weekend stond ik uit! Ergens klopt dat ook. Ik was immers met al mijn vrienden en er was voor mij dan ook geen noodzaak sociaal contact te onderhouden via technologie. Niet alleen ik stond uit, maar mijn vrienden ook. Bizarre gewaarwording om opeens te zien dat je telefoonbatterij na 2 dagen nog steeds leeft. Afstand van sociale media is voor mij in zo’n weekend niet lastig en ik hoef dan ook niet bewust de keuze te maken om op uit te gaan.

Dus volledig afstand van technologie in het algemeen? Ik roep al lang dat we daar mee onlosmakelijk verbonden zijn. En ja dus ook dat weekend. Niet de technologie als doel, maar om ons te kunnen helpen. Ik had voor de vrijdagavond een pubquiz gemaakt. Bewust geheel analoog op papier, ter bevordering van de sociale cohesie en meer democratisch besluit voor de antwoorden. Maar ja, ondanks de analoge quiz, is er wel een Spotify-lijstje gemaakt voor de muziekvragen. Ook een discussie over de oren van een edelhert werd in de kiem gesmoord met een snelle zoekactie op het web.

Als het beperkt blijft tot een Spotify-app voor muzikale ondersteuning waarmee uiteindelijk een ouderwetse stoelendans wordt gedaan, dan is het gebruik van technologie en apps toch minimaal en een bijdrage aan ons plezier.

Het was een fantastisch weekend. Ondanks de aanhoudende regen is er gespeeld, gedanst, gepraat en is zelfs de bbq aangemaakt, onder de parasol. De kids hebben geen iPad aangeraakt en zaten tot hun oren onder de modder. Maar eerlijk is eerlijk, als ik er over nadenk heb ik ‘s ochtends nu.nl gelezen, foto’s gemaakt met mijn mobiel (en gedeeld), een babyphone app geïnstalleerd, buienradar gecheckt, Google Maps en laadpalen.nl geraadpleegd. Dus stond ik uit? Natuurlijk niet volledig, omdat we immers onlosmakelijk verbonden zijn. Ik vind dat niet erg, maar ben wel voor een gezonde balans. En sommige doelgroepen kunnen daar best een handje bij geholpen worden.

 

Mark Froger
Consultant Onderwijs en ICT bij IT-Workz

m.froger@it-workz.nl
+31 6 8318 8294


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Bezoekadres

Ecustraat 9a

4879 NP, Etten-Leur

Nederland

Routebeschrijving

Postadres

Postbus 348

4870 AH, Etten-Leur

088 - 489 6700 info@it-workz.nl