Digitale bananen ontwijken in een virtuele jungle tijdens de Hologym-les

Bij basisschool De Oranjerie in Zoetermeer stond er laatst een heel bijzondere gymles op het programma: hologym! De leerlingen moesten tijdens deze speciale gymles een uitdagend parcours voltooien waarbij ze de gymzaal veranderde in een virtuele jungle. Ik ging mee op zoek naar diamanten en digitale bananen!

Hoe werkt de Hologym?

De Hololens van Microsoft is een bril die bestaat uit een vizier met een ingebouwd, transparant beeldscherm. Hierdoor wordt het mogelijk om een digitale laag over de werkelijkheid heen te projecten. Microsoft is hier een echte voorloper in en onderzoekt samen met ontwikkelaars naar mogelijkheden om deze technologie toe te kunnen passen. Breinwave is zo'n bedrijf en heeft bij wijze van experiment de Hologym ontwikkelt. Tijdens de Hologymles krijgt een leerling een Hololens op z'n neus en moet hiermee een parcours afleggen. Dit bestaat in werkelijkheid uit matten, bankjes en kasten. Maar voor de leerling lijkt het om een jungle met hierin slingerende lianen, met bananen gooiende apen en diamanten die punten opleveren als je ze oppakt. 

leerling_hologym_blog

VR en AR in het onderwijs

Voorlopig zal de Hololens nog niet zo snel terug te vinden zijn in de gymzaal van de gemiddelde school. Er kon bijvoorbeeld maar een leerling tegelijk mee aan de slag en het is een kort spel waarbij de rest vooral moet toekijken. Maar de Hologym is een interessant experiment en het was duidelijk te merken dat de leerlingen er enthousiast van werden. Zo vond Sybras het 'best wel cool!'.

Maar er is zeker een plek voor de virtual en augmented reality in het onderwijs. Bijvoorbeeld als onderdeel van een les geschiedenis, muziek, natuurkunde, aardrijkskunde, wiskunde of taal. VR en AR kan ingezet om leerlingen een ander perspectief te bieden op deze onderwerpen. 

Van ingewikkelde en dure experimenten zoals de Hologym tot meer eenvoudige lessen met Google Cardboard: ik ben ervan overtuigd dat we stapje voor stapje steeds beter de meerwaarde van deze technologie in het onderwijs kunnen ontdekken. En dat begint met experimenteren en durven proberen zoals De Oranjerie dat doet!


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.


Foto medewerker

Erik Woning

Consultant Innovatie