3 coole projecten met de micro:bit

In 2016 hebben duizenden basisschoolleerlingen in Groot-Brittannië een micro:bit gekregen. Dit is een kleine computer die in de palm van je hand past. Leerlingen kunnen de micro:bit programmeren om er zelf allerlei projecten mee te maken. Van eenvoudig tot heel bijzonder! In deze blog deel ik 3 bijzonder coole projecten die leerlingen in de UK al hebben gemaakt. Mooie inspiratie om er in Nederland ook mee aan de slag te gaan!

De micro:bit is een apparaatje wat vanuit de Britse omroep BBC aan vrijwel alle scholen in het Verenigd Koninkrijk is verspreid. Leerlingen leren hiermee de basisbeginselen van programmeren. En het leuke aan de micro:bit is dat je heel eenvoudig kunt beginnen, dus met jonge leerlingen, maar je kunt er ook meer complexe projecten mee bouwen.

Groot-Brittannië werkt al langer aan het invoeren van een curriculum op het gebied van programmeren voor alle basisschoolleerlingen. Microsoft, Samsung, ARM en verschillende andere organisaties die jongeren leren programmeren zijn ook betrokken bij dit initiatief.

Inmiddels is de micro:bit ook in Nederland snel populair aan het worden. Daarom organiseert Lab to Learn op 20 september een themasessie waarin je zelf aan de slag kunt met de micro:bit. 

De micro:bit in space!

Leerlingen van de Risworth School in Engeland hebben een wel heel bijzonder project gedaan. Een van de leerlingen van deze school schreef een programma om de temperatuur te meten en deze weer te geven op de led-scherm van de micro:bit. samen met haar klasgenoten hebben ze de micro:bit aan een heliumballon vastgemaakt en deze laten opstijgen. "Het was geen gemakkelijk project want we moesten toestemming krijgen van de luchtverkeersdienst. Maar de leerlingen waren zo enorm enthousiast!" aldus Peter Bell, de leraar van deze klas. 

Nadat de ballon tot een hoogte van 32 kilometer was gestegen viel de micro:bit weer naar beneden met een enorme snelheid. Gelukkig hadden de leerlingen een parachute bevestigd aan de mini-computer en landde deze veilig in het weiland van een boer.

Autisme-Tool

In een ander project hebben leerlingen tijdens een 1-daagse hackathon een micro:bit geprogrammeerd waarmee kinderen met autisme emoties van anderen beter kunnen herkennen. Kinderen met autisme hebben moeite om emoties van anderen te herkennen en gepast hierop te reageren.

Het team van leerlingen hebben de micro:bit zo geprogrammeerd dat de gebruiker door een lijst met emoticons kan scrollen. Door op een knop te drukken gaf het led-scherm van de micro:bit de emotie weer met het bijbehorende plaatje.

"Het was fantastisch om te zien hoe deze leerlingen ingewikkelde uitdagingen, zoals de problemen waar jongeren met autisme tegenaan lopen, tackelen." zegt Holly Margerison die de dag had georganiseerd. "Leerlingen begrijpen hoe computers en programmeren past in deze wereld en hoe het hun eigen en het leven van andere kan verbeteren."

Snel, sneller, snelst!

Het Bloodhound Project heeft als doel om met een auto het snelheidsrecord over land te verbreken. En heeft daarnaast ook een educatief project voor kinderen ontwikkeld waarbij de micro:bit centraal staat. 

Leerlingen krijgen de uitdaging om een auto te maken van schuim die aangedreven wordt door een raket. "Dit is iets wat je normaal gesproken niet doet op school omdat het gevaarlijk kan zijn." zegt Graeme Lawrie, een van de organisatoren van dit project op een basisschool in Kent.

"Maar het maakt leerlingen zo enthousiast voor STEM-vakken (science, technology, engineering en math), dat het de moeite zeker waard is."

Met de micro:bit kunnen de leerlingen een programma maken wat de hoogste snelheid, gemiddelde snelheid en de verschillen in versnelling kan meten. Op basis van de resultaten passen de leerlingen hun ontwerp aan om een zo snel mogelijke auto te maken.

En het mooie is: de winnaars komen met hun naam op de supersonische auto van het Bloodhound project te staan!

Ook aan de slag?

Ben je enthousiast over de mogelijkheden van de micro:bit, maar heb je nog geen idee hoe het apparaatje werkt en welke mogelijkheden er zijn? Kom dan op woensdag 20 september naar de themasessie over de micro:bit en leer in een middag de basis! 

De voorbeelden in dit artikel komen van de website van de BBC. Hier staan nog meer mooie en inspirerende voorbeelden van scholen die aan de slag zijn gegaan met de micro:bit.


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier