De parels van de BETT Show

De BETT Show is de grootste beurs in Europa met betrekking tot onderwijs en ict. Dit evenement vindt elke januari plaats in Londen. Maar wat maakt de BETT nu zo bijzonder?

Allereerst natuurlijk is het bijzonder dat alle grote aanbieders van onderwijs gerelateerde ict-oplossingen uit heel Europa aanwezig zijn. Zij laten zien wat zij kunnen betekenen voor het onderwijs. Ook uit Nederland zijn er verschillende bedrijven vertegenwoordigd op de BETT. Zo maakte ik daar vorig jaar kennis met de Nederlandse Dash & Dot: twee robots die je kan programmeren met handige blokjes code op bijvoorbeeld een iPad. Een leuke manier om aan de 21e eeuwse vaardigheden van leerlingen te werken.

Geen kant-en-klare innovatieproducten

Maar toch zijn het eigenlijk niet zozeer de grote partijen die mij al vele jaren terug laten komen naar deze internationale beurs. Voor mij bevinden de parels van de BETT Show zich meestal in een van de uithoeken van het grote beurscomplex. Daar bevindt zich een Plein waar leerlingen en studenten laten zien wat zij zelf doen met ict en techniek in het onderwijs. En vreemd genoeg zijn het meestal geen kant-en-klare innovatieproducten van een groot bedrijf waar zij mee bezig zijn.

De boost van de BBC

Al een aantal jaren werken basisschoolleerlingen en leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Engeland met minicomputers als de Raspberry Pi en Arduino. Er worden onder andere mini-spelcomputers gemaakt en er is zelfs een heuse competitie in zelfgemaakte maanvoertuigen die een bepaald parcours moeten afleggen.

Leren programmeren is in het Verenigd Koninkrijk al langer een verplicht onderdeel van het curriculum. Maar vorig jaar heeft programmeren in het onderwijs dankzij een ambitieus initiatief van de BBC nog een extra boost gekregen. Elke leerling in de UK krijgt namelijk in het zevende leerjaar een Micro:bit. Dit is net als de Raspberri Pi een minicomputer met een bewegingssensor, een ingebouwd kompas en bluetooth. Leerlingen kunnen deze computer zelf programmeren. Zo is het mogelijk allerlei elektronica aan te sturen om zo bijvoorbeeld zelf te kunnen experimenteren met het programmeren van mini-robots of domotica-oplossingen.

Meer aandacht voor gepersonaliseerd onderwijs

Daarnaast zie je op de BETT ook terug dat scholen in Engeland, net als in Nederland, steeds meer aan het zoeken zijn hoe ict kan bijdragen aan meer gepersonaliseerd onderwijs. Binnen het Engelse onderwijs wordt minder gebruik gemaakt van methodes en wordt er vaker gewerkt in projecten. Dit biedt andere mogelijkheden voor personalisatie en maakt dit wellicht eenvoudiger dan in ons onderwijs. Het is dus erg interessant om eens een kijkje te nemen binnen de Engelse klaslokalen. En dat is precies wat we gaan doen!

Ga met ons mee naar de BETT 2017!

Eind januari organiseert het Lab to Learn een studiereis voor directies en (middle-) management om samen te ervaren hoe leerlingen in Engeland momenteel werken met ict in het onderwijs. En om samen te kijken hoe we  deze opgedane kennis en beleving kunnen vertalen naar het Nederlandse vo-onderwijs. Naast een uitgebreid bezoek aan de BETT met een kijkje achter de schermen zullen we dan ook twee secundary schools bezoeken om in de praktijk te ervaren hoe de leerlingen daar leren met ict en wat de opbrengst daarvan is voor hun leerproces.

De BETT Show Studiereis van Lab to Learn 2017 is van 27 tot en met 29 januari.

Behoor je tot de directie of management van een vo-school en wil je graag meer weten over deze studiereis? Neem dan contact op met het Lab to Learn, of vul je naam en e-mailadres hieronder in!


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier