Kick-start elke schooldag met een micro-les!

Op 31 maart 2016 beklommen 12 innovatieve ondernemers uit heel Europa het podium in de Ridderzaal tijdens TEDxBinnenhof. In korte presentaties van 7 minuten deelden zij hun ideeën die oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen zoals goed onderwijs, toegankelijke en effectieve gezondheidszorg en werkgelegenheid voor mensen met beperkingen.

Lab to Learn was aanwezig en licht de innovatieve ideeën van Europese visionairs die inspirerend zijn voor het onderwijs eruit.

Het idee: de micro-les

Micael Hermansson, leraar in het Noord-Zweedse dorpje Ume, merkte in zijn baan als leraar op dat de concentratieboog van zijn leerlingen erg kort was. Niet verrassend misschien, maar wel een obstakel als je binnen een bepaalde tijd een hoeveelheid stof over wilt brengen aan je leerlingen. Ook wilde hij zich, als gemotiveerde, jonge leraar, niet neerleggen bij het antwoord dat leerlingen na een schooldag vaak geven op de vraag van hun ouders: “Wat heb je vandaag geleerd?” “Niets bijzonders”.

Hij bedacht daarom het concept van micro-lessen, korte lessen van acht minuten: een verhaaltje van feiten, hints en gekke weetjes. Iedere dag zo’n verhaaltje prikkelt kinderen om er de hele dag tegenaan te gaan en te leren.

Het concept: drie stappen

De micro-les bestaat uit drie stappen:

  1. Geef een hint, bijvoorbeeld: “Hij had een droom”. Deze hint geef je de dag van te voren.
  2. Kick-start de dag met een micro-les. De les moet een wauw-factor hebben!
  3. Aan het eind van de dag moeten de leerlingen het verhaaltje vertellen aan iemand anders: thuis of tegen wie dan ook.
Het resultaat: plezier!

Voor Micael brengen de micro-lessen het plezier in lesgeven weer terug en hij merkt dat de leerlingen weer veel meer plezier hebben in het leren. Zijn micro-lessen concept heeft niet alleen zijn leerlingen geïnspireerd, maar ook ouders, andere familieleden en leraren over het hele land. Meer dan 20.000 leraren maken inmiddels gebruik van het concept en delen ideeën via de Facebook groep “Grej of the Day” (Weetje van de Dag). De groep is de grootste digitale onderwijsgemeenschap in Zweden en het leverde Hermansson de titel “Beste leraar van het jaar” van 2015 op. Grej of the Day bereikt ongeveer een kwart miljoen Zweedse studenten. Hermansson werkt actief mee aan het verspreiden van het concept. Hij reist het hele land af om op scholen of GOTD te vertellen. Zijn hoop is dat het met zijn TEDx Talk nu ook een internationaal publiek zal inspireren.


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier