Lab to Learn bezoekt SXSWedu

Op 7 t/m 10 maart 2016 vindt voor de zesde keer het SXSWedu festival plaats in Austin (Texas) en het Lab to Learn is erbij!

Sinds het ontstaan van deze conferentie als spin-off van de bekende SXSWinteractive, Music en Film in 2011 is deze conferentie uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve onderwijs en ict conferenties ter wereld. Er is met name aandacht voor onderzoek, pioniers, start-ups, creativiteit en samenwerking.

Waarom gaan we naar SXSWedu?

In 2014 heb ik zelf deelgenomen aan deze conferentie en destijds namens Kennisnet een presentatie gehouden over ontwikkelingen in Nederland op het gebied van Learning Analytics. Een mooie ervaring om op een dergelijk internationaal podium te kunnen spreken. Maar wat me het meeste is bijgebleven is de volledig andere sfeer die er hangt onder de bezoekers ten opzichte van Nederlandse vergelijkbare conferenties (niet dat die er echt zijn). Er heerst een gevoel van enthousiasme, betrokkenheid en motivatie om het verschil te maken en een buzz van creativiteit en passie voor onderwijs waar je kippenvel van krijgt.

Maar we gaan er voornamelijk naartoe om inspiratie op te doen voor de ontwikkeling van nieuwe diensten, producten, werkvormen, kennis en om in gesprek te raken met onderwijzers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en thought leaders vanuit de hele wereld. Centraal op het boordevolle programma staan de uitdagingen op het gebied van onderwijs en ict waar we namelijk allemaal mee bezig zijn. En de creatieve oplossingen worden hier bedacht.

Het programma is volledig ge-crowdsourced: duizenden sessievoorstellen worden ingediend en de gemeenschap kan stemmen op welke sessies ze willen zien. Dit biedt unieke sessies van hoge inhoudelijke kwaliteit. Honderden sessies in verschillende categorieën passeren de revue. Teveel om allemaal te volgen dus we moeten zeker met een aantal mensen om het meeste eruit te halen.

Wie gaan we zeker zien?

Een van de keynotes zal gegeven worden door Salman Khan, de ontwikkelaar van Khan Academy. Wat ooit begonnen is als een platform vergelijkbaar met Stimmit is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste online leergemeenschappen ter wereld.

Connie Yowel verzorgt een keynote waarbij het platform LRNG centraal staat. Als antwoord op de vraag: ‘Hoe ziet onderwijs eruit in een tijdperk waarbij alles verbonden is?’, heeft Yowel een visie uitgewerkt waarbij een leernetwerk centraal staat. Een hele stad wordt ingericht en verbonden als leeromgeving. Mentoren en innovators spelen hierbij een cruciale rol. Een zeer interessante sessie voor ons als spiegel voor het Lab to Learn en de verbindingen met het onderwijs en de buitenwereld. In plaats van een interne focus zoekt LRNG de verbinding met bedrijven en organisaties via online en offline activiteiten. Denk aan het combineren van evenementen, leerervaringen en content.

Max Ventilla, een Sillicon Valley veteraan (o.a. een van de bedenkers van Google+), heeft zijn eigen school opgericht: AltSchool. Wat deze school bijzonder maakt is dat de leerling daadwerkelijk centraal staat. De slimme inzet van technologie, project-gestuurd onderwijs wat gekoppeld is aan de gemeenschap en een interdisciplinaire aanpak zijn de drie pijlers van deze innovatieve onderwijsvorm.

Sessies en Workshops

Het grootste deel van SXSWedu bestaat uit honderden sessies en workshops.  De keynotes zijn interessant, maar hier gebeurt het! Veel van de sessies worden gegeven door enthousiaste docenten die met een echt verhaal komen. De pittige selectieprocedure van SXSWedu zorgt voor kwalitatief hoogwaardige sessies die praktisch van aard zijn. We gaan dan ook na terugkomst concreet aan de slag bij het Lab to Learn met onze ervaringen.

Blijf op de hoogte

Het is nogal een investering om voor een onderwijs en ict-beurs een week naar Amerika te reizen en daarmee ook niet voor iedereen weggelegd. Maar tijdens ons bezoek zullen Sanne en ik jullie zoveel mogelijk op de hoogte houden door onze ervaringen te delen via dit blog, maar ook de eerste Lab to Learn Podcast zal vanuit Austin worden opgenomen. Hou daarom vooral de website van Lab to Learn begin maart goed in de gaten!


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier