Leren programmeren met de micro:bit: klein maar krachtig

Tijdens de eerste themasessie van dit schooljaar ging een groep enthousiaste leraren uit het po en vo aan de slag met de micro:bit. Hoewel het voor veel van de deelnemers de eerste keer was dat ze met deze veelzijdige microcomputer aan de slag gingen, lukte het iedereen om binnen no-time de basis te beheersen.

Maak kennis met de micro:bit

De micro:bit is een microcomputer met een heel zuinige en gemakkelijk te programmeren processor. De micro:bit heeft naast een 'scherm' van 5 x 5 led-lampjes ook een ingebouwd magnetische kompas en bewegingssensor. Dat deze sensoren en lampjes er al op zitten, maakt de micro:bit erg veelzijdig en eenvoudig. Tijdens de themasessie 'Leren programmeren met de micro:bit' hebben de deelnemers hun eigen eerste computerprogramma's voor de micro:bit geschreven.

Foto: © Sandra Legters, 2017

Praktische lessen geleerd

Hoewel de themasessie slechts 2,5 uur duurde, veel te kort om alle mogelijkheden van de micro:bit te ontdekken, hebben we met elkaar veel kunnen leren over de praktische inzet ervan. Zo bleek dat een stabiele internetverbinding essentieel is om de micro:bit goed te programmeren. Tenminste, dit was het geval bij een van de deelnemers waarbij de gemaakte code niet goed gedownload kon worden en ook niet goed werkte in de 'virtuele' micro:bit. Het kabeltje van de batterij naar de micro:bit is ook kwetsbaar. Leerlingen moeten voorzichtig de kabel losmaken en er niet te hard aan trekken. Na de hands-on kennismaking werd er nog even gediscussieerd over andere praktische aspecten van het inzetten van de micro:bit in de les. Hoe doe je dit bijvoorbeeld in een klas met 30 leerlingen?  

Het was een geslaagde en leerzame bijeenkomst waarbij we met elkaar een mooie eerste stap hebben kunnen zetten met de inzet van de micro:bit in de praktijk. Heb je hier ook interesse in, of wil je met je team aan de slag met de micro:bit maar kun je wel wat hulp gebruiken? Laat het met weten door onderstaand contactformulier in te vullen.


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier