SXSWedu 2017: let’s upgrade education y’all!

SXSWedu heeft dit jaar zo’n 13.000 bezoekers vanuit de hele wereld getrokken. Vorig jaar was ik er in Austin ook bij en dit jaar heb ik op afstand dit innovatie- en onderwijsfestival gevolgd. Van gepersonaliseerd leren tot ethische learning analytics en natuurlijk virtual reality.

Aandacht voor ongelijkheid

Net als in Nederland is de groeiende ongelijkheid binnen het onderwijs een probleem in de VS. Hoewel de problemen daar een andere oorsprong hebben dan in ons land hebben we naar mijn idee in ieder geval een ding gemeenschappelijk: het onderwijs gaat verder dan alleen les geven en speelt een essentiële rol in deze tijd om met jongeren over zaken als (on)gelijkheid, begrip en culturele verschillen in gesprek te gaan.

Niet voor niets was de openingskeynote van SXSWedu 2017 weggelegd voor Dr. Christopher Emdin, een professor aan Columbia University met een duidelijke boodschap: “When a student is brilliant on the street corner but falling asleep in class, something is wrong with the schooling system.” Emdin maakt zijn punten aan de hand van hiphop teksten en spreekt met veel passie over dit onderwerp. Hij brengt een gevoel over van ongemak hoe er in Amerika om wordt gegaan met jongeren met een andere etniciteit in grootstedelijke gebieden.

De manier waarop onderwijs en cultuur met elkaar zijn vervlochten wordt het beste door Dr. Emdin zelf uitgelegd in zijn bijzondere keynote.

Fake news

Een ander actueel onderwerp, zowel in de VS als in Nederland is de rol van de media en fake news. Common Sense Media, een non-profit organisatie met als missie om de mediawijsheid van kinderen te vergroten, heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop jongeren nieuws ervaren en wat voor impact dit op hen heeft.

Common Sense Media hield voor het onderzoek interviews met ruim 850 jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. Een opvallend resultaat uit dit onderzoek is dat ruim 63 procent van hen zich weleens angstig, depressief of boos voelt door het nieuws. 44 % van de kinderen gaf aan dat ze fake news wel zouden herkennen. En hoewel kinderen met name hun ouders en leraren als betrouwbare bron voor nieuws beoordelen, halen ze hun nieuws het liefste van de social media kanalen (76 %). Het hele onderzoek, en een interessante infographic, is te vinden op de website van Common Sense Media.

Hoe ziet een SXSWedu dag er uit?

Er was natuurlijk nog veel meer zien tijdens SXSWedu, maar de energie, inspiratie en het enthousiasme van het publiek kun je alleen voelen als je ‘erbij bent geweest’. Maar onderstaand filmpje geeft een mooie samenvatting van een dagje SXSWedu.

Zou je zelf ook naar SXSWedu in 2018 willen? Laat het me weten en misschien kunnen we voor volgend jaar een trip organiseren met het onderwijs naar het meest innovatieve en inspirerende onderwijsvernieuwingsfestival ter wereld!


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier