Veranderen begint met anders kijken

Het effectief inzetten van ict in het onderwijs is niet altijd even makkelijk. Het vraag namelijk veel van de schoolorganisatie en het betekent vaak een verandering in de manier waarop er gewerkt wordt. En veranderen is lastig. Zeker binnen het onderwijs. Maar hoe komt het toch dat veranderingen vaak mislukken? En wat kun je daaraan doen?

Vanuit IT-Workz begeleid ik verandertrajecten waarbij het gaat om onderwijsvernieuwing met ict. Ik deel graag enkele tips om veranderingen binnen de school succesvol te laten verlopen.

Veranderingen binnen het onderwijs

Nieuwe mogelijkheden op het gebied van technologie vormen vaak een aanleiding om binnen het onderwijs zaken te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een krijtbord door een digitaal schoolbord of aan veranderingen binnen het curriculum, zoals meer aandacht voor digitale geletterdheid. En of het nu kleine of grote veranderingen zijn: om de vruchten te plukken van de verandering zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Waarom verandering vaak mislukt …

Er kunnen natuurlijk heel veel redenen zijn waarom het niet lukt om binnen een geplande periode een verandering door te voeren. Soms willen scholen in een te korte periode teveel veranderingen doorvoeren. Dit was een van de redenen waarom enkele van de Steve Jobs scholen er niet in slaagden om de visie van O4NT te realiseren.

Een van de belangrijkste redenen waarom veranderingen vaak mislukken is het gebrek aan een krachtige visie. Dat klinkt als een open deur, maar als je niet in staat bent om in minder dan vijf minuten je visie met iemand te delen en daarbij een reactie krijgt van begrip en enthousiasme, dan is je visie nog niet af, aldus John P. Kotter (emeritus hoogleraar veranderkunde aan Harvard).

Communiceren is dan ook een van de succesfactoren. Te weinig communicatie over de visie, of noodzaak, van de verandering zorgt voor te weinig draagvlak en begrip. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt waarom het nodig is om de dingen anders te doen en wat de beoogde resultaten zijn.

Belang van een verandermanager

Iemand van buiten de school kijkt vaak met een heel andere blik naar de manier waarop er gewerkt wordt dan iemand van binnenuit. En verandering begint vaak met een andere manier van kijken. Daarom is het vaak effectief om een verandermanager in te schakelen die vanuit verschillende rollen kan ondersteunen. Van expert tot bemiddelaar of procesbegeleider. In een aantal komende blogs vertel ik graag meer over deze rollen en welke andere factoren bijdragen aan succesvol veranderen!

Tijdens de IPON op 7 en 8 februari kunt u bij de stand van IT-Workz terecht voor meer informatie over hoe we u kunnen helpen bij het laten slagen van uw verandertraject.

Bron afbeelding: Snorg Tees


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier