Vijf toekomstscenario's voor het onderwijs volgens Jane McGonigal

Jane McGonigal speelt graag spelletjes. Maar ze is vooral bekend als vooruitstrevend gameontwikkelaar, auteur van bestsellers als Reality is Broken en Super Better: boeken over de impact van games op de samenleving en het onderwijs.

Daarnaast is ze de laatste jaren ook werkzaam als futurist voor het Institute for the Future. Jane zal tijdens een ongetwijfeld druk bezochte sessie op SXSWedu het publiek meenemen naar vijf mogelijke toekomsten voor het onderwijs in de komende 10 jaar.

Games maken je slimmer!

Als het gaat om het leren van 21st Century Skills als samenwerken en probleemoplossend vermogen heeft Jane een duidelijke visie: games als World of Warcraft bieden spelers de mogelijkheid om de wereld te redden en te leren denken als helden. Wat als we deze kracht kunnen gebruiken om problemen uit het dagelijks leven op te lossen? In haar beroemde TED Talk gaat ze hier verder op in en hoewel dit inmiddels 6 jaar geleden is, is de visie van Jane in de kern niet veel verandert. Inmiddels heeft ze een aantal games ontwikkeld die in een virtuele omgeving gespeeld worden, maar waarin spelers worden aangemoedigd om actie te ondernemen in de echte wereld. “Games maken je slimmer!” aldus Jane.

Hoe voorspel je de toekomst?

Naast het ontwikkelen van dit soort games is ze ook een toekomstvoorspeller. Ze is namelijk ook Director of Games Research & Development voor het Institute of the Future. Haar sessie tijdens SXSWedu gaat in op vijf mogelijk toekomstscenario’s voor het onderwijs. Tijdens deze 1-uur durende sessie leert Jane haar publiek de drie meest belangrijke technieken om de toekomst te kunnen voorspellen. Lijkt ons bij Lab to Learn in ieder geval erg handig!

Sanne en ik zijn heel benieuwd naar de toekomstvisie van Jane en hopen haar nog even te spreken na haar sessie. We zullen in ieder geval de door haar geschetste scenario’s delen. En mocht je een vraag voor Jane hebben, laat het ons dan weten! Misschien lukt het ons om die aan haar te stellen tijdens SXSWedu.

Foto: Wikimedia.org


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier