De nieuwe functies en mogelijkheden van Microsoft Teams voor digitaal onderwijs

De populaire applicatie Teams van Office 365 is constant aan het innoveren naarmate we steeds meer digitaal lesgeven en leskrijgen in deze tijd. In deze blogpost geven we een duidelijk overzicht en uitleg van de belangrijkste innovaties in Teams die net zijn gelanceerd en die binnenkort nog uitkomen.

Nu beschikbaar: conversation button, 49 deelnemers en Microsoft Lists
Onlangs is de “Start een nieuw gesprek” functie toegevoegd. Met deze nieuwe button in de chat kunnen teamleden direct reageren op berichten van anderen. Ook het plaatsen van een nieuw bericht wordt zo meer intuïtief. Ook nieuw: de capaciteit van een videogesprek is verhoogd naar 49 deelnemers. Met deze langverwachte uitbreiding kun je nu als docent lesgeven aan een grote groep leerlingen of bijvoorbeeld twee klassen tegelijkertijd. En last but not least: deze maand is ook Microsoft Lists beschikbaar binnen Teams. Deze applicatie helpt je om schoolwerk nog beter te organiseren en informatie/bestanden te traceren binnen een team. Als gebruik kun je nu direct een ‘list’ tabblad creëren binnen een team.


Nieuwe functionaliteiten voor lesgeven: Together-modus, custom layouts, breakout rooms en meer

Net als veel onderwijsprofessionals kijken ook wij reikhalzend uit naar de onlangs aangekondigde Together-modus. Hiermee lukt het beter om een digitale meeting als een echte ontmoeting te ervaren door leerlingen en docenten in een “fysieke” ruimte naast elkaar weer te geven. Met nieuwe achtergrondscenes van de Together-modus (die dit kalenderjaar nog worden toegevoegd) kun je jezelf en je klaslokaal transporteren naar een variëteit van verschillende omgevingen.

 

Voor later dit jaar staan nog meer nieuwe functionaliteiten op de planning. Zo wordt binnenkort custom layouts – ook wel dynamic view genoemd – gelanceerd. Een meer dynamische ervaring voor presentatiegevers om live aanpassingen te doen en content te presenteren wanneer zij voor de digitale klas staan. Bijvoorbeeld, wanneer je als docent een PowerPoint dia laat zien, zal het mogelijk worden voor leerlingen om je eigen video opname ook te zien op de voorgrond. Het maakt van je gedeelde scherm, waar je PowerPoint op staat als het ware een greenscreen.

 

In oktober verschijnt ook de Breakout Rooms functionaliteit in Teams. Hiermee kunnen docenten tijdens de digitale les leerlingen verdelen in kleinere groepen. Zo worden brainstormingsessies en discussies met werkgroepen efficiënter en leuker. Als docent kun je kiezen om deel te nemen aan de verschillende breakout rooms (bijvoorbeeld om feedback te geven) en/of breakout rooms te sluiten zodat iedereen automatisch teruggebracht wordt naar de les.

 

Een laatste innovatie die we willen delen is Meeting recaps. Deze samenvatting van jouw digitale les helpt om het overzicht te bewaren voor jouw klas en laat lesmateriaal als het ware “doorstromen”. Na afloop van een Teams-les worden automatisch video-opnames, transcripten, chats en gedeelde bestanden zichtbaar in het tabblad van de meeting. Ideaal wanneer leerlingen een les later nog eens rustig wil terugkijken of wanneer je als docent veel bestanden direct met alle leerlingen wilt delen. Microsoft heeft aangekondigd deze functionaliteit nog dit kalenderjaar toe te voegen aan de Teams applicatie.

Aan de slag met Teams voor digitaal lesgeven

Wil jij aan de slag met Microsoft Teams voor jouw school? Of werk je al met Teams maar wil je meer halen uit deze applicatie voor digitaal onderwijs? Kijk dan hier voor meer informatie of neem contact op met de onderwijsconsultants van IT-Workz. Wij helpen je graag verder. 

 

 


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier