Het onderwijs gaat aan de slag met Office 365!

Op 1 en 2 juni hebben we in het Lab to Learn een inspiratiessessie gehouden over Office 365 voor het po, vo en mbo. Alle deelnemers hadden hun eigen vragen en doelstellingen voor deze dag. Naar aanleiding van deze dagen geven we je in deze blog mee wat je zeker moet weten over Office 365.

Wat is Office 365 precies?

Office 365 is een online dienst van Microsoft waarin alle bekende software zoals PowerPoint en Excel in op genomen zijn en nieuwe software (bijvoorbeeld Yammer, waarmee je conversaties kunt voeren in een soort Facebook-omgeving) om ervoor te zorgen dat je nog effectiever en efficiënter zelfstandig en met anderen samen kunt werken.

Goed gebruik maken van Office 365

Binnen Office 365 zijn er enorm veel mogelijkheden voor het onderwijs. Zo kun je met Office 365 overal en altijd bij je bestanden via verschillende devices, zowel op school als ook thuis. Daarnaast heb je altijd de nieuwste software omdat de updates continu worden doorgevoerd. Ook kun je gebruik maken van alle extra tools die Office 365 aan bied om effectiever te werken en samen te werken met anderen.

Voor het onderwijs zijn er enorm veel kansen binnen Office 365 die gebruikt kunnen worden. Het is van belang dat je als organisatie nadenkt op welke manier je gebruik wilt gaan maken van Office 365 in je onderwijs. Tijdens de inspiratiesessie hebben we de volgende tips aan iedereen meegegeven:

  1. Denk eerst goed na hoe je Office 365 wilt gaan inzetten in je organisatie. Office 365 is een nieuwe omgeving waarin enorm veel mogelijkheden zitten. Echter, er is veel overlap in de tools. Om chaos in je organisatie te voorkomen, is het van belang om eerst een plan op te stellen over de inrichting van jullie Office 365 omgeving. Hou rekening met welke functionaliteiten en welke tools om samen te werken je binnen, en buiten, Office 365 wilt gaan gebruiken.
  2. Zet niet alle onderdelen binnen Office 365 meteen open. Help docenten stapsgewijs kennis te maken met de nieuwe omgeving en begeleid ze in hoe ze moeten werken in de nieuwe omgeving. Zo voorkom je dat docenten vastlopen met bepaalde tools omdat ze niet precies weten wat er in de tool mogelijk is. Daarnaast voorkom je oneigenlijk gebruik van de tools omdat de afspraken over het gebruik van de tools vanuit de organisatie niet duidelijk zijn voor docenten.
  3. Maak alleen gebruik van de software binnen Office 365 die jullie helpt in je werk. Je hoeft niet per se alle onderdelen van Office 365 te gebruiken in jullie organisatie. Als jullie geen gebruik willen maken van bijvoorbeeld Yammer, waarmee je conversaties kunt voeren in een soort Facebook-omgeving, kun je deze ook uitzetten. Kies dus alleen die onderdelen die ervoor zorgen dat jullie organisatie effectiever gaat werken.
Hands-on aan de slag met Sway en Office Mix

Binnen Office 2013 en Office 365 kunnen docenten gratis gebruik maken van de nieuwe presentatietool Sway en Office Mix. Met Sway kun je kort gezegd een e-book maken waarin interactieve elementen is opgenomen. Bijvoorbeeld het invliegen van tekst en toevoegen van een stapel foto’s. Office Mix is een gratis plugin voor PowerPoint die je kunt installeren op je computer. Met Office Mix kun je onder andere quizzen maken die al je leerlingen zelfstandig kunnen uitvoeren en jij vervolgens kunt analyseren. Ook kun je de presentaties opnemen waardoor leerlingen en studenten dit later als video kunnen terug kijken.

Met dat laatste zijn de deelnemers tijdens de inspiratiesessie aan de slag gegaan en zagen hierin veel mogelijkheden voor het onderwijs.

Wil je ook weten hoe je in Office Mix video’s kunt opnemen? Bekijk dan mijn tutorial hieronder.

We kunnen concluderen dat het twee geslaagde dagen waren! Wil je meer weten over hoe je Office 365 in je onderwijs kunt implementeren en kunt gebruiken in de klas? Neem dan met ons contact op!


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier