Nieuwe functionaliteiten in Microsoft Teams

Door de huidige coronacrisis is de afgelopen periode veel veranderd op het gebied van onderwijs. Waar je vroeger met de klas in een lokaal zat, is dat nu niet meer mogelijk. Doordat de scholen zijn gesloten is in een moordend tempo gekeken naar nieuwe oplossingen. Neem bijvoorbeeld Microsoft Teams. Een aantal scholen maakte hier al gebruik van, maar voor de meeste docenten is het nu niet meer weg te denken. Momenteel is zoveel mogelijk in Microsoft Teams dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel bespreken we twee nieuwe functionaliteiten die we verder toelichten.

#1 Inzichten in het team

Als je Microsoft Teams in klasverband gebruikt, is het natuurlijk interessant om inzichten in je klas te krijgen. Microsoft heeft hiervoor de Insights-module gemaakt. De module is nog volop in ontwikkeling. Dit is terug te zien in de inzichten die de module op dit moment kan maken. De module geeft inzicht in de resultaten van de opdrachten, of een opdracht op tijd is ingeleverd of niet, wat het gemiddelde resultaat is en hoe lang een leerling op een resultaat moest wachten. Deze resultaten zijn op groepsniveau ofwel voor het hele Team te zien of per leerling. Daarmee zijn deze inzichten nog niet Teams overstijgend.

We merken dat Microsoft deze module snel heeft gelanceerd, gezien de functionaliteit. Als je al veel werkt met de opdrachtenmodule, dat word je hier zeker blij van! Werk je op dit moment niet met de opdrachtenmodule omdat je opdrachten veelal uitdeelt via de ELO, dan zullen de inzichten je niet gelijk verder helpen. Wij hopen daarom ook dat Microsoft verder gaat met de ontwikkeling en er voor zorgt dat er ook inzichten komen in de aanmeldtijden, hoe lang leerlingen online zijn, hoe lang ze aanwezig bij lessen zijn en dergelijke. Wij houden jullie op de hoogte. Ondertussen vragen over de opdrachtenmodule? Wij kunnen scholen helpen bij het gebruiken van Opdrachten binnen Teams. Op onze FAQ-pagina vind je meer veelgestelde vragen over het gebruik van Teams.

#2 Aanwezigheidsregistratie

In het klaslokaal is het registreren van de aanwezigheid van leerlingen een eenvoudige opgave. Momenteel is dat echter een stuk lastiger. Hoe zie je wie bij jouw Online les zijn geweest? Op dit moment is het nog niet mogelijk om achteraf te zien wie heeft deelgenomen aan een les in Teams. Wel heeft onze partner Microsoft aangegeven met deze functionaliteit bezig te zijn. 

Op de korte termijn is er gelukkig ook een oplossing. Tijdens een online les kan je namelijk met 1 druk op de knop zien welke leerlingen aanwezig zijn. Daarvoor klik je op het volgende icoontje: 

Je krijgt dan een totaaloverzicht met daarin alle aanwezigen in de les. Ideaal voor jou als docent om te zien wie er allemaal wel (en niet) zijn! 

Een alternatieve optie is het registreren van de aanwezigheid via een PowerApp.De onderwijsconsultants van IT-Workz zijn bezig met het ontwikkelen van een tool waarmee je de aanwezigheid kan registreren door leerlingen een QR-code te laten scannen. Zo weet je als docent meteen wie aanwezig is geweest. Voordeel is dat je snel met de les kunt beginnen en leerlingen worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid voor het deelnemen aan de les. Neem contact met ons op wanneer je meer wilt weten over deze functionaliteit. 


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button.

Naar contactformulier