Scheikundeles en vliegende varkens in Minecraft Education Edition Chemistry Update

Minecraft Education Edition is een speciale versie van het spel voor het onderwijs. Afgelopen week is er een update verschenen van het spel waarmee het mogelijk wordt om ook scheikundelessen in de Minecraft wereld kunt maken, geven en volgen. Met deze update komen allerlei tools beschikbaar waarmee je op een realistische manier scheikundige experimenten kunt uitvoeren. Maak je eigen heliumballonnen, onderwater fakkels, bleekmiddel en super-mest!

Microsoft kondigde deze update al eerder dit jaar aan en heeft deze update inmiddels live gezet. Het doel van deze update is om van Minecraft een platform te maken waarmee leerlingen inzicht kunnen krijgen in de chemische eigenschappen en reactie van elementen. De hele periodiek systeem, inclusief de recente toevoegingen van nihonium, moscovium, tennessine en oganesson, is beschikbaar binnen de wereld. En met een aantal nieuwe tools kunnen leerlingen meer ontdekken over hoe deze elementen zich gedragen en wat je er mee kunt.

Alle elementen zijn te gebruiken in Minecraft om mee te experimenteren!

“Door deze update hopen we niet alleen dat leerlingen zich meer gaan interesseren voor schiekunde en natuurkunde, maar hopen we vooral leraren te helpen om leerlingen enthousiast en betrokken te krijgen voor het wetenschappelijke proces door experimenten uit te voeren en op een creatieve manier problemen op te lossen.” zegt de directeur van Minecraft Education Neal Manegold in zijn blog over de update.

Hoe werkt het?

Als je niet zo bekend bent met Minecraft dan is het wel handig om eerst even deze startgids te bekijken voor je aan de slag gaat. Hierin staat precies beschreven hoe de nieuwe tools zoals de Element Constructor, Compound Creator, Lab Table en de Material Reducer werken. Zo kun je met de Element Constructor bijvoorbeeld elementen en isotopen creëren door de schuifbalken die de hoeveelheid protonen, electronen en neutronen bepalen. Zo maak je met 6 van ieder bijvoorbeeld het element Carbon. Het werkt ook andersom: gooi je bijvoorbeeld stikstof in dit apparaat, dan zie je hoe dit element is opgebouwd.

Creëer zelf elementen en isotopen met de nieuwe Element Constructor!

In het demolevel wat door Minecraft zelf is gemaakt kun je al aan de slag met een aantal lessen. Zo kun je experimenten doen, zoals een heliumballoon maken en die vastbinden aan een varken, maar zijn er ook lessen over veiligheid in het lab. Daarnaast zijn er vele voorbeeldlessen die kunt vinden via de website van Minecraft.

Met deze update opent zich een wereld aan mogelijkheden om op een leuke, interactieve en creatieve manier aan de slag te gaan met scheikunde en natuurkunde in Minecraft. Wil je hier meer over weten, of ben je benieuwd hoe je zelf aan de slag kunt met Minecraft Education Edition? Kom dan op 23 mei naar de workshop ‘Bouwen aan innovatief onderwijs met Minecraft Education Edition’!


◀ Terug naar thema overzicht

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.


Foto medewerker

Erik Woning

Consultant Innovatie