Een robot als collega

“Is een koffiezetapparaat eigenlijk een robot?” Met die vraag begonnen we de bijeenkomst over robots in het onderwijs. Tijdens deze door het Consortium voor Innovatie (CVI) georganiseerde themamiddag bleek al snel dat de definitie van een robot best nog lastig scherp te krijgen is. Maar of er nu wel of geen eenduidige definitie is: de robots komen eraan en binnenkort heeft iedereen er een als collega!

Drie ervaringsdeskundigen deelden hun kennis over de inzet van robots, in allerlei soorten en maten.

Een selfie met de Double

Jan Willem van ’t Klooster (Bonhoeffer College) trapte af. Op zijn school wordt al drie jaar lang een robot gebruikt om zieke leerlingen in staat te stellen de les te volgen. Met een Double Telepresence Robot, eigenlijk een Segway met een iPad bovenop, kunnen leerlingen vanuit huis deelnemen aan de les. “Het is een soort Skype op wielen.” zegt Jan Willem. De leerling die thuis zit kan communiceren met beeld en geluid maar kan daarnaast ook de robot bedienen. “We maken inmiddels drie jaar gebruik van de Double en we hebben goede ervaringen. Het grappige is dat leerlingen nog steeds selfies maken met de Double.” De robot wordt ook ingezet tijdens open dagen, projecten en culturele avonden.

Google Maps is niet scherp genoeg

Dick van der Neut (AOC Oost) wist er helemaal niets vanaf, maar toen hij werd gevraagd om uit te zoeken in hoeverre drones in het groene onderwijs een plek zouden kunnen krijgen dook hij erboven op. “Je ziet het steeds vaker: artikelen in de krant over de inzet van drones. Bijvoorbeeld voor inspectie van dijken, landbouw, natuurbeheer, maar ook door tuinontwerpers.”

Inmiddels heeft Dick veel geleerd over drones: van regelgeving tot effectieve manieren om ze in te zetten in de les. Zo gaan leerlingen aan de slag om een eigen luchtfoto te maken van de omgeving van de school. “Als je inzoomt met Google Maps tot op het niveau van onze school is het beeld gewoon niet scherp genoeg.” Dus gebruiken ze een drone om hun eigen foto’s te maken. Vervolgens maken ze hier met apps als DroneDeploy een accurate plattegrond van. “Geheel automatisch stijgt de drone op, maakt honderden foto’s en land weer netjes op dezelfde plek.” legt Dick uit. In een Wikiwijs arrangement deelt Dick zijn lesopzet en kennis.

Ingepikte banen?

Dat het woord ‘robot’ voor het eerst in een Tsjechisch toneelstuk werd gebruikt was nieuws voor mij. Serge de Beer (Lentiz) nam ons mee in de huidige stand van zaken op het gebied van robotica. En hoewel we nog niet zover zijn dat robots al ons werk gaan overnemen, zal iedere leerling die nu op school zit een robot als collega krijgen op zijn werk. Deze 8 beroepen gaan de komende 10 jaar in ieder geval verdwijnen.

Serge maakt zich gelukkig toch weinig zorgen: “We hoeven niet bang te zijn dat we zonder werk zullen komen als gevolg van de robotisering, maar er gaat wel veel veranderen.” Want of een robot nu in een traditionele vorm verschijnt, of veel meer een virtuele intelligente assistent is, de impact gaan we merken. Daarom kregen we dan ook de opdracht om zelf na te denken over een robot in het onderwijs: welke functionaliteiten en vorm zou die hebben en hoe lang zou het duren voordat een dergelijke robot realiteit zal zijn?

Gelukkig hoeven we ons nog niet al teveel zorgen te maken over de opkomst van robots.

Uit deze inspirerende sessie werd in ieder geval 1 ding duidelijk: robots zullen een belangrijke plek gaan innemen in onze samenleving. Mijn idee is dat we ze waarschijnlijk alleen geen robots zullen noemen, omdat we er een betere naam voor hebben die gekoppeld is aan de functie die ze vervullen. Het onderwijs zal hier ook mee te maken krijgen. Opleidingen voor sectoren waar banen veranderen als gevolg van robotisering, zoals de zorg, de financiële sector en de bouw doen er goed aan vooruit te lopen op dit gebied.

Binnenkort zullen we in het Onderwijslab van Lab to Learn een bijeenkomst organiseren over dit onderwerp. Wil je meer weten? Meld je aan voor de updates (zie rechts) en blijf op de hoogte van onze agenda.

Hallo ik ben Erik Woning. Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met mij op.

Foto medewerker

Erik Woning

Consultant Innovatie