Ontdek de mogelijkheden voor een veilige omgeving

In een tijd waarin digitale bedreigingen zoals ransomware een groeiende zorg vormen voor onderwijsinstellingen, is het essentieel om proactief te zijn in het beschermen van gevoelige gegevens en het waarborgen van een veilige werkomgeving. Niet onbelangrijk met de juiste strategie voorkom je ook kosten die gepaard gaan met de herstel acties na een aanval.

Ransomware kan grote hinder kan veroorzaken voor docenten, leerlingen, studenten en medewerkers als de schoolomgeving wordt getroffen en dan hebben we het nog niet gehad over neven- en imagoschade. Verschillende systemen kunnen worden aangevallen, zoals laptops of werkplekken van individuele gebruikers, waardoor hun bestanden worden versleuteld. Ook de serveromgeving van de onderwijsinstelling kan worden geraakt, wat problemen veroorzaakt voor alle gebruikers van die applicaties.

Een veilige serveromgeving

Onderwijsinstellingen kiezen steeds vaker voor Azure omdat het een robuuste en veilige omgeving biedt voor het hosten van servers en het beheren van gegevens. Met Azure Security Center kan het onderwijs hun workloads beschermen door beveiligingsbeleid te implementeren, bedreigingen te monitoren en op incidenten te reageren.

Azure biedt een aantal belangrijke beveiligingsfuncties, waaronder Azure Security Center en Microsoft Defender voor Cloud. Met Azure Security Center kunnen onderwijsinstellingen hun workloads beschermen. Het implementeren van beveiligingsbeleid, het monitoren van bedreigingen en het reageren op incidenten zijn horen hierbij.

Microsoft Defender voor Cloud biedt uitgebreide inzichten om bedreigingen vroegtijdig op te sporen. Naast het buiten houden van malware op je omgeving is een veilige back-up van de data en een degelijk en getest herstelplan cruciaal om de gegevens van onderwijsinstellingen te beschermen tegen verlies of beschadiging. In het geval van een incident kunnen deze maatregelingen ervoor zorgen dat een school weer snel operationeel is en de impact van het incident minimaliseren.

Veilige opslag met Azure backup en herstelplan

Een goed backup- en herstelplan helpt ook bij het verminderen van schade bij een ransomware aanval. Met Azure Backup kunnen onderwijsinstellingen regelmatig back-ups maken van zowel lokale servers als gegevens in Azure. Deze back-ups worden opgeslagen in een Recovery Services-kluis, een veilige opslagruimte die is afgescheiden van je primaire omgeving. Het voordeel? Mocht ransomware je primaire gegevens aantasten, dan kun je altijd terugvallen op de veilige back-ups in de kluis. Azure Backup zorgt ervoor dat je snel en efficiënt kunt herstellen na een aanval, waardoor de impact minimaal blijft. Daarnaast biedt Azure Backup ook een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing voor het beheren van je back-upinfrastructuur, waardoor je tijd en middelen kunt besparen.

Voorlopig verwijderen inschakelen

Stel je voor dat een aanvaller toegang krijgt tot je back-upgegevens en deze versleutelt of verwijdert. Met de functie ‘voorlopig verwijderen’ in Azure Backup blijven je back-ups nog 14 dagen beschermd, zelfs na verwijdering. Dus zelfs als er iets misgaat, heb je nog steeds een veiligheidsnet om problemen op te lossen voordat de back-ups definitief verdwijnen.

Autorisatie voor meerdere gebruikers

Met Autorisatie voor Meerdere Gebruikers (MUA) voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je Recovery Services-kluis. Voor elke kritieke bewerking, zoals het verwijderen van back-ups, is validatie door meerdere geautoriseerde gebruikers nodig. Hiermee voorkom je dat een enkele gebruiker per ongeluk of kwaadwillig back-ups verwijdert, en het versterkt je beveiliging. Dus zelfs als een gebruiker kwaadwillig handelt, is er een extra controlemechanisme dat ervoor zorgt dat de actie niet zomaar kan plaatsvinden, waardoor je een robuuste bescherming hebt tegen interne dreigingen.

Meervoudige kopieën en ransomware bescherming

Azure Backup maakt meerdere kopieën van je back-ups op verschillende locaties, waaronder een kopie die beschermd is tegen ransomware. Zelfs als een back-upset wordt aangetast, blijft er altijd een onaangetaste kopie beschikbaar. Het is standaard beschikbaar en kosteloos, wat betekent dat je meteen kunt profiteren van deze extra beveiligingslaag.

Deze extra laag van bescherming in combinatie met MUA en het inschakelen van “voorlopig verwijderen” minimaliseert het risico van gegevensverlies door ransomware.

Een veilige werkomgeving

We hebben zojuist het belang van het beschermen van je serverlandschap benadrukt, maar het is ook essentieel om je werkplek veilig te houden. Naast de technische maatregelen die je kunt treffen, speelt bij alle potentiele hacks, datalekken en malwareaanvallen ook de medewerker of gebruiker een grote rol. Daarom is het essentieel om gebruikers te trainen in het herkennen van phishing-e-mails, om zo het aanvalsoppervlak te verkleinen. Hiervoor kunnen awareness trainingen of gesimuleerde phishingaanvallen worden opgezet.

Helaas kan niet altijd worden voorkomen dat een bedrijf of onderwijsinstelling wordt aangevallen en dat ransomware op werkstations en laptops wordt geïnstalleerd. In het geval van een M365-omgeving zijn er echter mogelijkheden om gebruikers te beschermen tegen dataverlies als gevolg van een malwareaanval.

Back-ups buiten de Microsoft omgeving

Het is belangrijk om een doordachte strategie te hebben voor het beheer van back-ups en de beveiliging ervan. Met gespecialiseerde oplossingen kun je ervoor zorgen dat je niet volledig afhankelijk bent van Microsoft voor het behoud van je data. Hoewel Microsoft 365 serviceonderbrekingen dekt, kan het herstellen van verloren, verwijderde of beschadigde gegevens een uitdaging zijn, vooral als deze zich buiten de recycle bin of back-upvensters bevinden. Het implementeren van back-ups buiten de Microsoft-omgeving biedt een extra bescherming laag en vergroot de onafhankelijkheid van Microsoft.

Door back-ups buiten de Microsoft-omgeving te hebben, kun je jezelf beter beschermen tegen gegevensverlies door ransomware. Als je primaire omgeving wordt getroffen of als kwaadwillenden toegang krijgen, blijven je back-ups veilig en blijft je data toegankelijk.

AvePoint Cloud Backup

Bij de onderwijsinstellingen die we hebben bijgestaan met externe back-up oplossingen, is AvePoint Cloud Backup een favoriete keuze. Deze oplossing is zeer geschikt om je M365 gegevens te beschermen.

Zodra we de oplossing voor je hebben ingesteld, zal AvePoint Cloud Backup automatisch back-ups maken, tot wel vier keer per dag. Je gegevens worden veilig opgeslagen in de cloud van AvePoint, waardoor je altijd beschikt over een recente back-up. Deze oplossing dekt onder andere SharePoint Online, Exchange Online, OneDrive for Business, Teams, Planner, Power Automate en meer.

Wat prettig is aan het werken met AvePoint, is de flexibele opslagmogelijkheden die het biedt. Je kunt gebruik maken van de cloud van AvePoint, maar ook zelf bepalen waar je je back-ups wilt opslaan. AvePoint biedt beveiligde opslag in hun eigen Microsoft Azure-opslag, of je kunt ervoor kiezen om je

eigen cloudopslag te gebruiken. Zo heb je de vrijheid om de opslagoptie te kiezen die het beste aansluit bij jouw wensen en back-up beleid.

Extra Veiligheid tegen Ransomware

Een van de belangrijke mogelijkheden binnen AvePoint Cloud Backup, is dat dit je extra veiligheidsopties biedt om je te beschermen tegen ransomware. De volgende onderdelen binnen de Avepoint oplossing zorgen voor deze bescherming.

Ransomware detectie

AvePoint heeft allereerst Ransomware Detectie toegevoegd aan Cloud Backup voor Microsoft 365. Deze functie detecteert door inzet van machine learning proactief verdacht gedrag binnen gebruikers’ Microsoft OneDrive, terwijl de productiviteit en samenwerking minimaal worden verstoord. Hierdoor kun je snel reageren op mogelijke ransomware-aanvallen en de impact minimaliseren.

Immuun Back-updata

AvePoint Cloud Backup maakt gebruik van langdurige onveranderlijke back-updata. Back-ups niet kunnen worden gewijzigd of verwijderd, zelfs niet door ransomware-aanvallen. Je kunt erop vertrouwen dat je gegevens veilig zijn, zelfs als je primaire omgeving wordt getroffen.

Eenvoudig herstel

AvePoint Cloud Backup biedt granulair herstel. Specifieke bestanden, mappen of items kunnen worden hersteld zonder het herstellen van de hele back-upset. Dit minimaliseert de verstoring van de productiviteit van gebruikers.

IT-Workz, in samenwerking met Avepoint Cloud Backup, biedt een krachtige bescherming tegen ransomware, waardoor je gegevens veilig blijven en je organisatie kan blijven draaien, zelfs in het geval van een aanval.

Wil je gebruik gaan maken van Azure vanwege de veiligheidsopties en weten hoe je precies je Azure backup moet inregelen of Avepoint kunt inzetten om je gebruikersdata beter te beschermen, daar vertellen wij je graag meer over in een persoonlijk gesprek.

 

Onderwijs ICT Security Scan

IT-Workz kan een security scan uitvoeren om te kijken hoe veilig jouw omgeving is. De bevindingen uit de scan geven handvatten voor een betere bescherming van je omgeving en data op basis van het CIS-framework. Het helpt ook in de voorbereidingen om te voldoen aan de basismaatregelen die beschreven staan in het Normenkader IBP.

Meer informatie

Contact

Ook benieuwd naar hoe wij uw onderwijsinstelling kunnen helpen jouw onderwijsomgeving en data te beschermen tegen ransomware? Neem contact met ons op via 088 489 67 00 of sales@it-workz.nl.

Team IT-Workz