Hulp en ondersteuning bij les op afstand

Instructies, ondersteuning en gratis tool voor afstandsleren

Digitaal lesgeven en samenwerken

 

De komende periode staat in het teken van grote uitdagingen voor het onderwijs in Nederland. De genomen maatregelen omtrent het sluiten van scholen hebben gevolgen voor de continuïteit van lessen en de toegankelijkheid van educatie voor leerlingen.

 

Binnen het onderwijs is digitaal samenwerken en lesgeven nu belangrijker dan ooit. Onze collega’s beschikken over actuele kennis en ervaring op het gebied van lesgeven op afstand.

 

Bekijk de online vragenuurtjes

 

Bekijk de gratis tool

 

Bekijk de FAQ: Online lesgeven

 


 

 

IT-Workz is bereikbaar en beschikbaar om je te ondersteunen in de keuzes die je de komende dagen moet maken om het onderwijs zo goed mogelijk door te laten gaan. 

 

Heb je vragen of behoefte aan online hulp?
We helpen jou graag. Mail ons via vragen@it-workz.nl of bel naar 088-4896777.

 

 

 

 

Stappenplan


We zien scholen in 4 verschillende fases ten aanzien van op afstand lesgeven. We hebben per fase stappenplannen, tips en instructievideo’s gemaakt, zodat je direct kunt starten.

 

1. Onze school heeft nog geen Office 365
2. We hebben Office 365, maar werken nog niet met MS Teams
3. We hebben Office 365 en werken met collega’s in MS Teams
4. We hebben Office 365 en werken met collega’s en leerlingen in MS Teams

 

Klik op de afbeelding hieronder voor de instructie voor elke situatie.

 

 

Gratis tool voor op afstand lesgeven

Voor scholen die in bovenstaande fase 2 of 3 zitten hebben we een app ontwikkeld, waarmee je op afstand les kunt geven zonder een uitgebreide inrichting van Microsoft Teams met leerlingen/studenten. Deze tool, inclusief de ondersteuning om deze te gebruiken, is gratis. Met deze app voorkom je een ondoordachte wildgroei aan Teams en blijft de omgeving beheersbaar én veilig. Wil je deze tool aanvragen?

 

 

Online vragenuurtjes 'Leren op afstand' door Microsoft en IT-Workz

Microsoft en IT-Workz bundelen de krachten om scholen bij te staan over hoe je leren op afstand goed kan inrichten. Hier komt namelijk meer bij kijken dan alleen een tool implementeren. De komende tijd hebben we dagelijks een online vragenuurtjes (start 16.00 uur) ingepland, waar je terecht kan met al je vragen over 'Leren op afstand'. Microsoft haakt zelf ook aan op 25 en 31 maart.

Hoe meld je je aan?

Klik op een van de links naast de data. In OneDrive download je het bestand door op de blauwe button te klikken. Nadat de Teams-uitnodiging is gedownload kan je hem openen en de online afspraak toevoegen aan je eigen agenda.

Dinsdag 31 maart, 16:00u: https://bit.ly/2WxgUuK

De specialisten van Microsoft en IT-Workz staan voor je klaar om al je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

FAQ: Help, ik geef een online les!

Onze onderwijsconsultants krijgen via vragen@it-workz.nl verschillende vragen binnen over online les geven. Wij hebben deze vragen én antwoorden verzameld in een FAQ. Bij de antwoorden hebben we duidelijke instructievideo's ontwikkeld, zodat je meteen aan de slag kunt.

 

Help, tijdens de les zetten de leerlingen mijn geluid steeds uit!

Door een slimme link voor een online les te maken, zorg je ervoor dat alleen de docent de rechten heeft om te ‘presenteren’ en dat de leerlingen geen rechten hebben om zelf acties uit te voeren. Bij het inplannen van een vergadering (online les) in Outlook klik je op de knop ‘Teams-vergadering’. De link voor de Teams-vergadering verschijnt in de afspraak. Rechtsonder deze link staat de link ‘Opties voor vergadering’. Kies bij de vraag ‘Wie kan presenteren?’ de optie ‘Alleen ik’ en vervolgens op de knop ‘Opslaan’. De link voor de Teams-vergadering (online les) kun je nu delen met de leerlingen.


Bekijk deze instructievideo voor meer uitleg.

 

Help, ik mis tijdens mijn online les het bord om wat op te schrijven of te schetsen!
Als je de online les via MS Teams geeft, kun je gebruik maken van MS Whiteboard. Dit is een digitale flipover waarop je schrijven en tekenen om iets uit te leggen. Druk daarvoor tijdens de online les op de knop ‘Scherm delen’ op de taakbalk en kies voor het scherm ‘Microsoft Whiteboard’.

Bekijk deze instructievideo voor meer uitleg.

 

Help, de leerlingen klikken zelf naar de volgende dia tijdens mijn online les!
Door een slimme link voor een online les te maken, zorg je ervoor dat alleen de docent de rechten heeft om te ‘presenteren’ en dat de leerlingen geen rechten hebben om de gepresenteerde PowerPoint te klikken.
Bij het inplannen van een vergadering (online les) in Outlook klik je op de knop ‘Teams-vergadering’. De link voor de Teams-vergadering verschijnt in de afspraak. Rechtsonder deze link staat de link ‘Opties voor vergadering’. Kies bij de vraag ‘Wie kan presenteren?’ de optie ‘Alleen ik’ en vervolgens op de knop ‘Opslaan’. De link voor de Teams-vergadering (online les) kun je nu delen met de leerlingen.

Bekijk deze instructievideo voor meer uitleg.

 

 

Online Teams trainingen voor docenten

 

In de huidige situatie bieden veel scholen digitaal les aan via Microsoft Teams. De overstap naar online lesgeven via Teams roept behoorlijk wat vragen op. Daarom heeft onze partner Slim in de klas vier digitale trainingen van anderhalf uur ontworpen. Deze reeks van online trainingen is speciaal opgezet voor docenten uit het voortgezet onderwijs en mbo.

 

Vier verschillende Microsoft Teams trainingen

 

  1. Training 1: Online lesgeven d.m.v. een Teams vergadering
  2. Training 2: Starten met samenwerken in Teams
  3. Training 3: Samenwerken aan bestanden in Teams
  4. Training 4: Samenwerken met Teams in de klas: Opdrachten en Klasnotitieblok

 

 

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Petra van der Spek

consultant onderwijs en ICT