1. Identiteit

De toegang van een gebruiker tot een applicatie begint doorgaans met de identificatie van de gebruiker. De eerste stap hierbij is: ‘Wie ben je?’. Dit kan worden aangetoond met een gebruikersnaam, wachtwoord en een tweede verificatiemethode. Zodra je je hebt geautoriseerd, kan je, op basis van het gebruikte apparaat en je locatie, toegang krijgen tot data en applicaties, oftewel: ‘Wat mag je?’. Niet iedere gebruiker mag toegang hebben tot dezelfde resources binnen de omgeving. Het is daarom essentieel om deze toegang zorgvuldig te beheren zodat data veilig blijft maar er toch efficiënt (samen)gewerkt kan worden.

Het beheren van deze identiteiten en het koppelen van informatie uit diverse bronsystemen kan een aanzienlijke uitdaging zijn, zoals we vaker zien in het onderwijs. Wijzigingen in de personeelsadministratie of leerlingen die in-, uit- of doorstromen, vereisen constante updates. Om deze processen soepel te laten verlopen en altijd met de juiste en meest recente informatie te werken, ondersteunen wij onderwijsinstellingen regelmatig met deze taken.

2. De digitale voordeur als startpunt van je dag

De digitale voordeur fungeert als een startpagina en portaal, waarin diverse interne bronnen kunnen worden geïntegreerd en gepresenteerd aan gebruikers. Naast koppelingen naar Office365, verschillende applicaties en eventuele nieuwsberichten kan deze centrale plek ook informatie uit diverse systemen tonen. Dit biedt leerlingen en studenten direct inzicht in bijvoorbeeld hun rooster of cijferlijst. Een gebruiksvriendelijke interface zorgt ervoor dat iedereen gemakkelijk de benodigde informatie kan vinden.

De Informatie Tsunami

Gebaseerd op onze ervaring en die van instellingen die al een digitale voordeur hebben geïmplementeerd, is het cruciaal om waakzaam te zijn voor een zogenaamde “informatie tsunami” tijdens de implementatie en het gebruik van deze oplossing. Hoewel een centrale plek voor veel informatiebronnen nuttig kan zijn, kan een overdaad aan informatie ertoe leiden dat belangrijke gegevens over het hoofd worden gezien.

Om dit te voorkomen, moeten onderwijsinstellingen ervoor zorgen dat alle interne stakeholders betrokken zijn bij dit proces en het niet uitsluitend als een IT-project wordt gezien. Succesvolle implementatie vereist de ondersteuning van meerdere disciplines. Daarnaast is het aan te raden om intern redacteuren en contenteigenaren aan te wijzen die verantwoordelijk zijn voor het gericht plaatsen van berichten.

3. Toegang tot applicaties overal makkelijker gemaakt

Hoe je applicaties gebruikt binnen een school kan verschillen, net als de plekken waar deze applicaties staan. Met ADaaS zorg je ervoor dat, ondanks deze verschillen, gebruikers hetzelfde type applicatie-ervaring hebben. Sommige applicaties zijn al beschikbaar als SaaS-variant, terwijl andere op een andere veilige manier moeten worden aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld met een remote app of een lokale applicatie die via Intune naar de apparaten wordt gepusht.

4. Beheersing van de Azure-omgeving

Het effectief beheren van je Azure-omgeving vereist een proactieve en voortdurende aanpak van kostenbeheer. Dit omvat het optimaliseren van Hybrid Use Benefit (HUB), Reserved Instances (RI) en de juiste selectie van virtuele machines en regio’s. Daarnaast is een gedetailleerd plan voor het op- en afschalen van Azure Virtual Desktop (AVD) essentieel, waarbij het dealloceren van inactieve gebruikers (om verbruik te verminderen) een cruciale rol speelt.

Een nauwgezette monitoring en beheer van de omgeving zijn noodzakelijk om efficiëntie en kosteneffectiviteit te waarborgen. Het is daarbij van groot belang dat leveranciers en partners volledig in lijn werken met uw strategische doelen. Indien deze partijen dit nalaten, kunnen zij onnodige complexiteit en kosten veroorzaken, wat ten koste gaat van de operationele controle en het rendement op de cloudinvesteringen.

5. Slimme IT-strategie: Groei stap voor stap met Microsoft 365 en effectief identiteitsbeheer

De sleutel tot een succesvolle IT-strategie ligt niet in waar je begint, maar in hoe je Microsoft 365 gebruikt en de identiteiten van je gebruikers beheert. Een ‘big bang’-benadering is niet nodig. Je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld door een digitale toegangspoort te implementeren. Als je al Intune gebruikt, kun je ook applicaties aanbieden aan je gebruikers via deze route. Zo niet, dan is dit een belangrijke stap om te overwegen. Stapsgewijs kun je ervoor zorgen dat je uiteindelijk de meeste applicaties gebruiksvriendelijk kunt ontsluiten via deze digitale toegangspoort. Houd er rekening mee dat sommige applicaties complexer zijn dan andere.

Studenten- en medewerkersportaal

IT-Workz is gespecialiseerd in het samen met de onderwijsinstelling succesvol selecteren, implementeren en doorontwikkelen van studenten- en medewerkersportalen.

Meer informatie

Application Delivery as a Service

Wil je ook 24/7 toegang tot applicaties voor alle studenten, docenten en medewerkers van jouw onderwijsinstelling? Zonder beperkingen als locatie, tijdstip of type device en met een drastische vermindering van tijd en resources besteed aan IT-beheeractiviteiten tot gevolg? Ga dan aan de slag met Application Delivery as a Service.

Meer informatie

Contact

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij jouw onderwijsinstelling kunnen versterken met onze ICT-oplossingen.

Team IT-Workz